Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Home / Φορείς / Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

 

Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) είναι το παλαιότερο και πιο φημισμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της Ελλάδας και έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην επιστημονική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Σήμερα το ΕΜΠ έχει περισσότερους από 7000 φοιτητές, απασχολεί 700 άτομα ως ακαδημαϊκό προσωπικό και περισσότερους από 2500 ερευνητές. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας Euro Research Ranking του 2010, το ΕΜΠ έφτασε στη 10η θέση μεταξύ όλων των ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών οργανισμών. Το ΕΜΠ συντονίζει ή συμμετέχει σε διάφορα ευρωπαϊκά έργα και την τελευταία δεκαετία χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με 400 εκ. €.

https://www.ntua.gr 

Το Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΧΤΤ) ανήκει στον Τομέα Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Οι ερευνητικές δραστηριότητες του ΕΧΤΤ καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της Επιστήμης και Μηχανικής των Τροφίμων που αφορούν στις διεργασίες συντήρησης, τη φυσικοχημεία, τη μικροβιολογία, τη συσκευασία, την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων. Στο δυναμικό του ΕΧΤΤ ανήκουν 3 μέλη ΔΕΠ (Διδακτικό Ερευνητικό Προσωπικό), 3 μέλη ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό), 5 μεταδιδάκτορες ερευνητές, 12 υποψήφιοι διδάκτορες και 20 τελειόφοιτοι φοιτητές στο στάδιο εκπόνησης διπλωματικής εργασίας. Το ΕΧΤΤ έχει μακροχρόνια εμπειρία από τη συμμετοχή σε 43 συνεργατικά ερευνητικά προγράμματα με προϋπολογισμό 1.7 εκατ. € από ευρωπαϊκά προγράμματα, 1,1 εκατ. € από εθνικά προγράμματα και 0.4 εκατ. € από προγράμματα συνεργασίας με τη βιομηχανία τροφίμων. Το ΕΧΤΤ και τα μέλη του διαθέτουν την εξειδίκευση και υποδομή για να εφαρμόζει τεχνολογίες-αναλύσεις-πρωτόκολλα που αφορούν στη χημεία και επιστήμη τροφίμων συμπεριλαμβανομένων: (i) Κινητική μελέτη ψυγμένων και κατεψυγμένων τροφίμων κατά τη διάρκεια και κατόπιν της επεξεργασίας τους, (ii) Προρρητική μικροβιολογία και τεχνολογία εμποδίων, (iii) Μη θερμικές επεξεργασίες τροφίμων (Υπερυψηλή Πίεση, Παλμικά Ηλεκτρικά Πεδία, Ωσμωτική Αφυδάτωση, κ.ά.) ως πρόσθετο εμπόδιο στην προσέγγιση της τεχνολογίας εμποδίων, επεξεργασία των πρώτων υλών ή στο τελικό στάδιο της παραγωγής των τροφίμων, (iv) Οξείδωση λιπαρών/χρήση φυσικών αντιοξειδωτικών, (v) Σχεδιασμός και ανάπτυξη νέων τροφίμων (π.χ. φυσικά αντιμικροβιακά, ωφέλιμοι μικροοργανισμοί-probiotics, προβιοτικές ουσίες-prebiotics και διαιτητικές ίνες, κ.ά.) και (vi) Πειράματα διατηρησιμότητας των τροφίμων, με έμφαση σε ποιοτικούς δείκτες αξιολόγησης των τροφίμων, στην κινητική τους και τον τελικό προσδιορισμό της διατηρησιμότητας του μελετώμενου συστήματος, (v) Μελέτη και εφαρμογή Χρονοθερμοκρασιακών Δεικτών σαν ελεγκτές διατηρησιμότητας των προϊόντων τροφίμων για την βελτίωση της διαχείρισης της ψυκτικής αλυσίδας και την δυνατότητα αντικατάστασης των ημερομηνιών λήξης με μια «δυναμική» ένδειξη.

https://www.chemeng.ntua.gr/the_food_chemistry_and_technology_lab

Εμπειρία του φορέα–ομάδας έργου στην υλοποίηση παρεμφερών έργων

Το ΕΧΤΤ-ΕΜΠ έχει μακροχρόνια εμπειρία από τη συμμετοχή σε 43 συνεργατικά ερευνητικά προγράμματα με προϋπολογισμό 2 εκατ. € από ευρωπαϊκά προγράμματα, 1.5 εκατ. € από  εθνικά προγράμματα και 0.5 εκατ. € από προγράμματα συνεργασίας με τη βιομηχανία τροφίμων.

Ο Δρ. Ταούκης Πέτρος είναι Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ (1982)-MSc, PhD (Πανεπιστήμιο της Μιννεσότα, ΗΠΑ, 1985, 1988). Διευθυντής Έρευνας &Ανάπτυξης, Κnorr Best foods Hellas (πλέον Unilever). 1992 - 1995 . 1995- σήμερα μέλος ΔΕΠ της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (Καθηγητής α βαθμίδας από το 2010), στο Εργαστήριο Χημείας & Τεχνολογίας Τροφίμων. Ακαδημαϊκά και ερευνητικά του ενδιαφέροντα στους τομείς της χημείας, μικροβιολογίας και μηχανικής των τροφίμων, και ειδικότερα την κινητική μελέτη των ιδιοτήτων των τροφίμων κατά την επεξεργασία αλλά και αποθήκευση των τροφίμων, την μαθηματική πρόρρηση της ποιότητας και διατηρησιμότητας των τροφίμων, τη συσκευασία των τροφίμων, την ποσοτική μικροβιολογία και την ενζυμική τεχνολογία. Έμφαση σε καινοτόμες διεργασίες τροφίμων, όπως η Υπερυψηλή Πίεση και τα Παλμικά Ηλεκτρικά Πεδία, ο οζονισμός, η ωσμωτική αφυδάτωση και η έξυπνη συσκευασία. Επιστημονικός Υπεύθυνος της ερευνητικής ομάδας του ΕΜΠ σε 39 ερευνητικά έργα, Ευρωπαϊκά (στα πλαίσια των Η2020, FP7, FP6, FP5 και FAIR), συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ και εθνικά κονδύλια μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και ΥΠ (ΘΑΛΗΣ, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, ΑΡΙΣΤΕΙΑ, Διακρατικά, Ηράκλειτος, ΕΠΑΝ, Πυθαγόρας, ΕΠΕΤ, ΠΑΒΕ), καθώς και προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης με την Ελληνική και Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Τροφίμων. Συντονιστής σε δύο ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα [FAIR-CT95-1090 (1996-2000) και QLK1-CT2002-02545 (2003-2006)]. Δημοσιευμένο έργο σε επιστημονικά άρθρα με κρίση (102), κεφάλαια βιβλίων (30) και πρακτικά επιστημονικών συνεδρίων (>220), άνω των 3000 ετεροαναφορών (h-index: 40, σύμφωνα με Google Scholar, h-index: 33, σύμφωνα με Scopus). Assoc. Editor στοπεριοδικό Innovative Food Science and Emerging Technologies και Subject Editor στο Food and Bioproducts Processing.

https://www.taoukisfoodntua.net/

Η Δρ. Ευφημία Δερμεσονλουόγλου, Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ (Τίτλος διδακτορικής διατριβής: Μελέτη μη θερμικών προκατεργασιών για τη βελτίωση της ποιότητας κατεψυγμένων φυτικών προϊόντων), εργάζεται ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π) στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Έχει πολυετή εμπειρία στη μηχανική και τεχνολογία τροφίμων καθώς και στις εργαστηριακές αναλυτικές τεχνικές. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη της ποιότητας και της διατηρησιμότητας τροφίμων (ψυγμένων, κατεψυγμένων και αφυδατωμένων, κυρίως φρούτων και λαχανικών), τη μαθηματική μοντελοποίηση της ποιοτικής υποβάθμισης τροφίμων και την εκτίμηση της διάρκειας ζωής, τις καινοτόμες μη θερμικές τεχνολογίες (ωσμωτική αφυδάτωση, υπερυψηλή υδροστατική πίεση, παλμικά ηλεκτρικά πεδία), την εφαρμογή της τεχνολογίας των εμποδίων, το σχεδιασμό και την ανάπτυξη νέων προϊόντων κ.α. Έχει συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά και Εθνικά ερευνητικά προγράμματα (10), και τα αποτελέσματα της έρευνάς της έχουν δημοσιευτεί σε επιστημονικά περιοδικά (με κρίση) (17), πρακτικά συνεδρίων (με κρίση) (79) καθώς και σε συλλογικούς τόμους / βιβλία (8).

Η Δρ. Θεοφανία Τσιρώνη είναι απόφοιτη της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με τίτλο της διπλωματικής εργασίας «Μελέτη της επίδρασης της επεξεργασίας με Υπερυψηλή Υδροστατική Πίεση στην ποιότητα και τη διατηρησιμότητα νωπών φιλέτων τσιπούρας ιχθυοκαλλιέργειας» και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στη Δημόσια Υγεία από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας. Εκπόνησε τη διδακτορική της διατριβή με τίτλο "Μελέτη μη θερμικών προκατεργασιών για τη βελτίωση της διατηρησιμότητας ιχθυηρών" στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ (2010). Έχει να επιδείξει συνεχές ερευνητικό έργο στο ΕΜΠ επί 15 συνολικά έτη. Την χρονική περίοδο 2011-2012 εργάστηκε ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Υδατοκαλλιεργειών του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών. Την περίοδο 9/2016-12/2017 ήταν υπότροφος Αριστείας ΙΚΥ-Siemens για την εκπόνηση μεταδιδακτορικής έρευνας στο Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας με τίτλο «Διάγνωση παθογόνων βακτηρίων με αλληλούχιση επόμενης γενιάς (next generation sequencing) σε ιχθυηρά Ελληνικής προέλευσης: Μία καινοτόμος τεχνική, κοινή για την επίλυση μείζονος θέματος δημόσιας υγείας». Από το 2019 είναι Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει αναπτύξει σημαντική δραστηριότητα στη μελέτη της επίδρασης της επεξεργασίας και των συνθηκών συντήρησης στα τρόφιμα (με έμφαση στα αλιεύματα) και την ανάπτυξη και εφαρμογή καινοτόμας έξυπνης και ενεργής συσκευασίας για την επέκταση της διατηρησιμότητάς τους και τη διαχείριση της ψυκτικής αλυσίδας. Το συνολικό δημοσιευμένο έργο της περιλαμβάνει 39 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές, 5 κεφάλαια σε επιστημονικά βιβλία και περισσότερες από 100 ανακοινώσεις σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια (h-index 14, ScopusauthorID: 24765746800). Έχει συμμετάσχει ενεργά σε 22 ερευνητικά έργα χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ, εθνικούς φορείς ή απευθείας από την εγχώρια ή διεθνή βιομηχανία τροφίμων (Task leader από το 2008, WP leader από το 2016, EUprojectco-coordinatorandscientificresponsible από το 2020).

Η Δρ. Αθηνά Ντζιμάνη, είναι Διδάκτωρ Χημικός (Τίτλος διδακτορικής διατριβής: Μελέτη της επίδρασης φυσικών αντιμικροβιακών παραγόντων στη συντήρηση και ασφάλεια ημι-μαγειρεμένου κρέατος πουλερικών), καθώς επίσης και κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στις Χημικές Επιστήμες με ειδίκευση στη Διασφάλιση Ποιότητας Τροφίμων, στα πλαίσια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ», Τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με τη σύμπραξη των τμημάτων Τεχνολογίας τροφίμων και Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Από το έτος 2015 έως και σήμερα είναι Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Χημικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), με έμφαση στις χημικές, μικροβιολογικές και οργανοληπτικές αναλύσεις και μελέτες διατηρησιμότητας προϊόντων τροφίμων. Η βασική ερευνητική ενασχόληση, κατά το διάστημα αυτό, είναι η μελέτη της ποιότητας και διατηρησιμότητας τροφίμων, με έμφαση κυρίως στα ιχθυηρά, καθώς επίσης σε προϊόντα κρέατος, προϊόντα ζαχαροπλαστικής και προϊόντων οξοποίησης, ο έλεγχος μικροβιολογικής και χημικής σταθερότητας των προϊόντων αυτών. Έχει πολυετή εμπειρία στον τομέα της επιστήμης και τεχνολογίας των τροφίμων. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζουν στους τομείς της χημείας και τεχνολογίας τροφίμων, της μικροβιολογίας και ασφάλειας τροφίμων. Στα πεδία της ερευνητικής της ενασχόλησης περιλαμβάνονται ακόμα η κινητική μελέτη ανάπτυξης μικροοργανισμών, η μελέτη των ιδιοτήτων των τροφίμων κατά την επεξεργασία αλλά και αποθήκευσή τους. Διαθέτει επίσης ερευνητική εμπειρία στην επίδραση φυσικών αντιμικροβιακών και αντιοξειδωτικών ουσιών, και την ενσωμάτωση αυτών στα τρόφιμα, στην επίδραση της συσκευασίας στην ποιότητα και διατηρησιμότητα των τροφίμων και στην οργανοληπτική αξιολόγηση των τροφίμων. Το συγγραφικό έργο της αποτελείται από 12 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, 23 παρουσιάσεις σε διεθνή και Ελληνικά συνέδρια με κριτές (11 documents, total citations 569, h-index: 10, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Scopus). Έχει συμμετάσχει σε 9 ερευνητικά έργα από το 2005 έως και σήμερα. Επιπλέον, εκτός από την προαναφερόμενη ερευνητική δραστηριότητα, στο ενεργητικό της συμπεριλαμβάνεται και Ακαδημαϊκή δραστηριότητα, αφού έχει εργαστεί ως Εργαστηριακός και Επιστημονικός Συνεργάτης στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Λάρισας, Τμήμα Διατροφής- Διαιτολογίας, Παράρτημα Καρδίτσας, έχει εκπαιδεύσει μεταπτυχιακούς φοιτητές και έχει επιβλέψει διπλωματικές εργασίες